• header.jpg headermobile.jpg

Hoe word je veerkrachtiger?

Voldoen aan hogere eisen

Er wordt steeds meer van ons vereist op werkgebied en daarbuiten. Het ziet er ook naar uit dat de meesten onder ons ook steeds langer zullen werken. We dreigen steeds meer atleten te moeten worden om dit allemaal gebolwerkt te krijgen. Hoe ga je hiermee om? En hoe kan je dit allemaal draaglijker maken, zodat je alsnog meer balans krijgt in je leven, in je gezin of eender welke omgeving? Wat kan je doen om dit op te vangen en hiermee beter om te gaan?

  • Je mentale veerkracht verbeteren
  • Negatieve stress verminderen
  • Stressbestendigheid verhogen want stressoren elimineren kan je niet

Vooral door op dit laatste punt te werken, volgen de 1e 2 punten vanzelf. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

 

 

Hoe kan je hieraan werken?

1. Voldoende slaap

Streef naar 8u slaap en ga niet te laat slapen. Zet de schermen van je phone / tablet 2u voor het slapengaan uit, drink geen alcohol voor het slapengaan (alcohol zorgt er misschien weliswaar voor dat je sneller in slaap valt, maar je slaap is dan minder diep. ) en vermijd laat doorwerken. Ga op een vast uur naar bed en sta op een vast uur op.

Te weinig slaap zorgt ook voor verhoogde afscheiding van stresshormoon. Hierdoor stijgt je insulinespiegel en bijgevolg ook je vetafzetting in je cellen. Ook doet slaaptekort (door afscheiding ghelinehormoon) je meer eten.

2. Beweging

Het is geen geheim dat voldoende bewegen goed is voor je spieren en botten, de werking van je hart verbetert en je bloedsomloop en je immuunsysteem versterkt. 

Het zorgt  tevens voor een verminderde impact van je stresshormonen, je komt hierdoor sneller tot rust. Bij beweging komt ook serotonine (gelukshormoon) vrij. Bewegen maakt je dus gelukkiger. Verder denken we ook aan 3x/week (minstens 30'/keer) bewegen. Heb je een zittend beroep? Doorbreek om het uur jouw zitpatroon.

3. Voeding

Vermijd snelle suikers (snoep, chocolade, frisdrank,…) en ga voor complexe koolhydraten (havermout, brood,… ook max 1x/dag). Overdrijf niet met tussendoortjes, en vermijd ze als het kan. Ga voor de 3 hoofdmaaltijden. Geen diëten, want hierbij past je lichaam zich aan, aan de verminderde energieopname. Hierdoor werkt je stofwisseling trager.

Jaag jezelf ook niet te veel op, want hierdoor blijft de insulinespiegel hoog waardoor meer vet in de cellen wordt opgestapeld.

Door aan deze 3 pijlers te werken, verbeter je jouw fitheid en belastbaarheid maar leidt dit ook tot een 4e pijler: een grotere mentale veerkracht alsook stressbestendigheid.

Draag dus zorg voor jezelf, want zo ‘koop’ je jaren in je leven en zorg je ervoor dat het ‘verval’ minder snel verloopt hetgeen je levenskwaliteit alleen maar ten goede komt. Want in eerste instantie (de 1e jaren na je 30e) merk je hier niets van, maar geleidelijk aan zal het verval alleen maar sneller verlopen bij een hogere leeftijd. 

Sommigen onder ons zullen de nodige acties moeten ondernemen, maar je kan de meeste dingen in het leven alvast beter aan.

 

Wil jij de uitdaging voor een veerkrachtiger leven aangaan?

Zet nu een eerste stap richting meer beweging, samen met Destination Fit.

 

 

Sluiten