• header.jpg headermobile.jpg

Gezond en verantwoord de feestdagen door!

 

SPORTERS EN FEESTDAGEN

De feestdagen staan voor de deur. Voor de meeste mensen staan kerst en eindejaar voor gezelligheid,  veel eten en drinken. We laten ons eens goed gaan. Het hoeft echter geen of-of verhaal te zijn: met enkele slimme trucs kunnen we genieten van de feestdagen en toch gezond en verantwoord blijven eten. Overtollige kilo’s en een vermoeid gevoel kunnen vermeden worden door “verstandig” te feesten. Een beter gevoel de dag na het feest zorgt er bovendien voor dat er nog steeds ruimte is voor andere activiteiten dan languit in de zetel te liggen bekomen.

SLA GEEN MAALTIJDEN OVER OM TE SPAREN VOOR LATER!

Het is geen goed idee om het ontbijt of de lunch over te slaan  om te “sparen” voor de feestdis later op de avond. Daardoor kom je uitgehongerd aan tafel en is de kans net veel groter dat je te veel zal eten! Sla dus zeker geen maaltijden over. Verminderen kan wel en ga bewust om met de dingen die je eet doorheen de dag. Neem bijvoorbeeld ‘s morgens 20% minder ontbijtgranen en ‘s middags één boterham minder. Compenseer eventueel met meer groenten. Neem voor het vertrek  naar het feest nog een kom soep of een sneetje brood of een potje yoghurt zodat je niet meteen honger hebt wanneer je toekomt. Dat geldt ook voor de dagen tussen de feestdagen: ook dan niet compenseren, maar gewoon het voedingsschema volgen, is de beste strategie.

BEPERK DE CONSUMPTIE VAN ALCOHOL

Alcohol hoort bij de meeste feestjes. Alcohol mag, maar let er wel op hoeveel je drinkt. Een gemiddeld glas alcohol (wijn, cava, champagne) bevat toch al snel een 75kcal (= 1 boterham). Hoe sterker de drank, hoe meer caloriën. Dus: als je een cocktail neemt zoals bijvoorbeeld een gin-tonic of een sterk bier, dan bevat één glas al snel meer dan 100kcal. Dat komt omdat deze producten meer suiker en/of een hoger alcoholgehalte bevatten. Als je drinkt, wees je dan bewust van wat en hoeveel je drinkt. Gebruik eventueel een kleiner glas wanneer je alcohol drinkt en… wissel voldoende af met water.

WEES BEWUST VAN WAT JE EET

Stel een bord samen waarbij je bijvoorkeur kiest voor veel groenten, een stukje vlees en een kleinere portie koolhydraten (aardappelen, pasta, rijst). Beperk zoveel mogelijk gefrituurd eten en rijke sauzen. Tracht traag te eten. Het is niet nodig je bord leeg te eten als je genoeg hebt. Wacht niet op het verzadigingsgevoel: het duurt immers gemiddeld 20 à 30 min. voordat het komt. In die tijd kun je heel wat overtollige caloriën binnen gewerkt hebben!! Op deze manier ben je veel bewuster van wat je eet en kan je beter aanvoelen of je werkelijk nog wel honger hebt.

Let er op dat je niet “doorschiet” en blijft feesten. Twee weken feest vieren is voor de conditie meestal vrij catastrofaal.  Dus: in de dagen tussen de etentjes zo goed als mogelijk het normale voedingspatroon aanhouden!

TRACHT TE BEWEGEN

Als je weet dat je waarschijnlijk iets meer kcal zal  innemen dan je verbruikt, tracht dan zeker wat extra bewegingsmomenten in te schakelen. Ga vooraf ( tijdens of achteraf) eens extra wandelen. Zeker als je lang tafelt, is een wandeling maken een goed excuus om even weg te zijn. Of ga een keer meer lopen, fietsen,… Bovendien zorgt regelmatig bewegen voor de aanmaak van endorfines. Een natuurlijke energiebooster waardoor je minder snel vermoeid bent.

Daarbij smaken kerstdiners nóg beter wanneer je je dagelijkse dosis beweging hebt gehad.

Tip van Kristof: Wees mild voor jezelf. Onthoud dat af en toe genieten van feestelijk eten normaal is. Als je een keer teveel eet, veroordeel jezelf dan niet. Pak gewoon je gezonde eetgewoonten weer op.

Train wanneer je kan, omdat er ook voldoende momenten zijn tijdens de feestdagen dat je niet kan. En je zou niet graag helemaal van tevoren opnieuw starten. Tracht je trainingsregime min of meer in stand te houden.

Fijne, gezellige en... gezonde feesten voor iedereen!

Sluiten