WAAR MOETEN WE VOORAL OP FOCUSSEN?

De afgelopen (en waarschijnlijk nog komende) periode heeft een behoorlijke impact op ons gehad. En we dienen ons aan te passen aan de omstandigheden. Hierbij geef ik een overzicht van de belangrijkste punten dewelke specialisten ter sprake brachten om ons beter te wapenen tegen het virus. Het zijn 2 voor de hand liggende punten. Echter het belang hiervan kan nooit genoeg worden benadrukt, ook al zijn de meesten onder ons Corona-moe.

1. BLIJF BEWEGEN!

Bij sommigen onder ons was dat al het geval. Het ondersteunt je immuunsysteem, waardoor je lichaam klaar is om aanvallen te weerstaan en je er vervolgens beter uitkomt. Zorg wel dat je niet te intensief beweegt en doseert. Anders zet jij je immuunsysteem terug onder druk en krijgt het de kans niet om efficiënt te werken om het virus te onderdrukken. 

Aanbevolen door de WHO is dat je momenteel elke dag 30’ moet bewegen aan matige intensiteit (bvb. wandelen, met de fiets naar de winkel, ..) en 3x/week  20’ intensief beweegt (bvb joggen, sneller fietsen, stevig doorstappen.)

Belangrijk is dat je progressief opbouwt. Meestal haakt men af  omdat men bij het begin te intensief gaat sporten. Sla geen stappen over, anders kom je in de problemen. Gezond bewegen leidt niet onmiddellijk tot gewichtsverlies, maar jouw levensstijl wordt gezonder. Het ene versterkt het andere (en dan kijken we verder naar voeding, meer hierover verder in deze blog).

Heb je het toch moeilijk om een structuur op poten te zetten met bewegen/sporten, of om je sportsessies geleidelijk aan op te bouwen, of op termijn fitter te worden (het volhouden), aarzel dan niet mij te contacteren. Het is nooit te laat om de draad terug op te pakken.

Vraag een intakegesprek


Let wel, indien je ziek of verkouden bent, dien je te luisteren naar je lichaam en te rusten. Als regel wordt genomen dat het aantal dagen dat je ziek bent geweest, mag je nadien ook niet sporten. Bvb. Als je 4 dagen koorts hebt, en dag 5 ben je koortsvrij, dan mag je nog eens 4 dagen niet sporten.

En laten we zeker niet vergeten dat sporten een grote impact heeft op de mentale gezondheid. De kans is groot dat jij je in deze periode even down hebt gevoeld. Als je meteen hierop even gaat sporten, merk je dat jij jezelf alvast beter voelt. En dat is niet enkel een momentopname. Het sporten zouden we ook op lange termijn moeten vasthouden om eventuele corona-burnouts in te dijken.

Hoe volhouden?

Dat is de vraag die zich voordoet als we meer beginnen werken en het weer minder wordt. In ieder geval mag tijd geen excuus zijn. Je kan altlijd bewegen zonder extra tijd te maken (bvb. trap nemen ipv de lift). Meer dan ooit horen we nu het belang van bewegen in te zien. En als je op korte termijn fysiek en mentaal beter voelt, is het niet moeilijk om dit in te integreren.

Tip: toch moeilijk om tijd vrij te maken of tot bewegen te komen? Zorg dat je op bvb zondagavond jouw beweegmomenten voor de komende week inplant. Dan heb je alvast minder excuses om niet te sporten.

2. GEZOND ETEN

Er worden hier 2 uitersten vastgesteld, diegenen die de afgelopen tijd meer zijn gaan koken en de andere groep die zich meer op comfortfood heeft gestort. Nu de structuur voor de meesten wegvalt is de kans ook groter om op dat gebied de foute voedingskeuzes te maken  en verkeerde portiegroottes.

Het is belangrijk als je moet aanpassen naar gezonde voeding wat een bepaalde discipline vraag dat je dit telkens doet in kleine stapjes. Bvb de 1e 2 weken laat je snoep weg, de volgende 2 weken laat je frisdrank of alcohol achterwege enz. Hou je verder aan hoofdzakelijk 3 hoofdmaaltijden per dag om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Af en toe een gezond tussendoortje kan. 

Streef naar balans, dit is het 80/20 principe. Voor 80% groenten, fruit,  volkoren en vezel -en eiwitrijke producten, dan kan jij jezelf al eens iets permitteren. Want het is heel moeilijk om 100% best te doen en niet te zondigen.

Wat ik zelf de laatste weken zag voorbijkomen is dat sommigen ‘vetloopjes’ aanbevelen. Dit is vroeg in de morgen op nuchtere maag trainen om vetmassa te verliezen. Wel, vergeet dit maar in deze periode. Het zet je immuniteit weer behoorlijk onder druk dus ga zeker niet nuchter sporten.

Waarom haal ik voeding nog eens aan? Het is gebleken dat er een verband was tussen zwaarlijvigheid en de corona sterftecijfers. De processen die hiertoe leiden, ga ik niet over uitweiden. Wel dat voeding aan de basis ligt. Ben je zwaarlijvig, en wil je afvallen, tracht dit traag te doen en stort je niet op een crashdieet. De kans op behoud van het resultaat is zo groter + je zet wederom je immuniteitssysteem niet onder druk.

Wil je verder in je voeding ondersteund worden, mag je mij altijd contacteren of Karolien Rector, huisdiëtiste van Motion to Balance: https://www.karolienrector.be/#contact

De voornaamste aandachtspunten uit deze blog zijn besproken geweest in een recente webinar van sportcoach Paul Van Den Bosch, sportarts Tom Teulingkx, diëtiste Stephanie Scheirlynck en Professor Geert Meyfroidt.

Sluiten